Umgebung

Er is van alles te doen in de omgeving van Landgoed Maria-Hoeve. Al op een kleine afstand vangen de duizenden hectares Staatsbosbeheer aan , waar prachtige fiets- en wandelroutes zijn.  Zo ligt de Maria-Hoeve halverwege de wandelroute Rolde- Schoonoord van het Pieterpad.

Vlakbij het landgoed is een restaurant met terras waar U heerlijk kunt lunchen en dineren. Lunch & eetcafé Halfweg, Papenvoort 15, tel.0592-269259

Tips voor een Dagje uit

Drenthe op de Kaart / VVV

Op deze website ziet u een interactief kaartje met een overzicht van alle mogelijkheden. Of ga direct naar:

Fietsen & Wandelen
Natuur & Parken
Cultuur en Erfgoed
Evenementen & Activiteiten
Verblijven & Overnachten

De Hondsrug

De Hondsrug is een langgerekte zandrug die van Emmen tot aan Groningen loopt, en is daarmee een van de hoogste gedeeltes van Drenthe. Wil je nog verder de hoogte in? Maak dan een wandeling over het Boomkroonpad. Op dit bijzondere pad in de boswachterij Gieten-Borger loop je letterlijk tussen de toppen van de bomen door.

Voor een lijst van activiteiten op de Hondsrug klik hier.

Voor een lijst van bezienswaardigheden klik hier.

Het Boomkroonpad

Bij Buitencentrum Boomkroonpad beginnen verschillende fiets- en wandelroutes door dit uitgestrekte gebied. Ook kun je in dit bezoekerscentrum terecht voor allerlei activiteiten, een presentatie over het bosleven en een winkel met leuke spullen. Wil je het bos eens vanuit een ander perspectief bekijken, maak dan een wandeling over het Boomkroonpad. Dit wandelpad leidt je hoog langs de toppen van de bomen. Ook vind je bij het buitencentrum het Speelbos Lorken.

Meer info op de site van Staatsbosbeheer.

Speelbos Emmerdennen

Speelbos Emmerdennen is geen gewone speeltuin. Het is een bos waar je buiten de paden mag komen en waar je je lekker kunt uitleven. Vies worden mag! Ga naar de website.

Speelbos Lorken

In bomen klauteren, hutten bouwen, met takken sjouwen. Het kan allemaal in speelbos Lorken in boswachterij Gieten-Borger. Leef je uit! Ga naar de website.

Speelvijver ’t Nije Hemelriek

Kom op een warme dag naar de speelvijver om af te koelen. Neem je picknickmand mee, of eet een hapje in het restaurant. Toiletten zijn aanwezig. Ga naar de website.

 

 

Zwemplas ‘t Gasselterveld

Vlak naast ‘t Nije Hemelriek is sinds kort zwemplas ‘t Gasselterveld in gebruik genomen. De laatste jaren heeft Staatsbosbeheer veel werk verzet om naast de voormalige zandwinning veilig zwemwater te graven.

Zwembad Hof van Saksen

Vanaf Landgoed Maria-Hoeve heeft u uitzicht op het vakantieresort “Hof van Saksen” in Nooitgedacht. Op het terrein is een zwembad met een wildwaterbaan dat toegankelijk is voor dagtoeristen. In het najaar wordt daar ‘s werelds grootste indoor waterglijbaan geopend.

Dierenpark Wildlands te Emmen

In WILDLANDS Adventure Zoo Emmen reis je samen met je familie en vrienden door de jungle, het poolgebied en de savanne. Hier ontdek je nieuwe werelden en sta je oog in oog met wilde dieren.  Ga naar de website.

Drents Museum te Assen

Bekend om zijn internationale tentoonstellingen over archeologie, kunst 1885-1935, hedendaags realisme en zijn zeer enthousiaste medewerkers. Ga naar de website.

Kamp Westerbork

Kamp Westerbork was een doorgangskamp tijdens de Tweede Wereldoorlog in de voormalige gemeente Westerbork in Drenthe. Het kamp was een voorportaal waarvandaan ruim 100.000 in Nederland wonende Joden en 245 Roma per trein werden gedeporteerd naar concentratie- en vernietigingskampen in Duitsland, Polen en Tsjechië.

Hunebedden

In het uitgestrekte bosrijke Drenthe liggen de prehistorische hunebedden. Dit zijn de oudste monumenten in Nederland. De verscholen op moeilijk bereikbare plekken, dit geeft ze een mysterieuze uitstraling en spreken ze tot de verbeelding. Er liggen ook hunebedden op plekken waar je ze niet verwacht, zoals midden in een woonwijk. Elk hunebed is weer anders en heeft een unieke bouw. Ga voor meer info naar de website.

Hunebedcentrum “de hunebedden van Drenthe “

Hunebedstraat 27, Borger.

Het hunebedcentrum is een archeologisch museum op een steenworp afstand van het grootste hunebed van Nederland. Het museum beschikt over een museumwinkel, een museumcafé en een kenniscentrum.

www.hunebedcentrum.eu

Annen brinkmarkten (Dr.)

Beroemd in de regio en ver daarbuiten!

Op de grootste Brink van Europa vindt men in de lente en zomer 7 keer de Brinkmarkten.

Afhankelijk van het weer staan hier 100 tot 300 standhouders met een breed aanbod van Antiek, Brocante, Curiosa en Vlooienmarkt. Dit alles wordt omlijst met een bescheiden braderie.

De Brinkmarkten 2017 zijn:
23 april 2017
21 mei 2017
18 juni 2017
9 juli 2017
23 juli 2017
13 augustus 2017
3 september 2017

Alle markten zijn vrij van entree

Welkom bij de Schaapskudde Balloërveld

De schaapskudde van het Balloërveld is met 400 Drentse heideschapen de grootste kudde van Drenthe. De schaapskooi staat direct naast het Informatiecentrum aan de rand van het natuur- en heideveld.

Op een informatiepaneel bij de schaapskooi wordt dagelijks aangegeven waar u de kudde op het heideveld kunt vinden. U zult er soms een flinke wandeling voor over moet hebben. Vaak is het even zoeken, want bosjes belemmeren hier en daar het gezichtsveld.

Waar vind u ons

Het Informatiecentrum en de schaapskooi zijn het best te bereiken door de wegwijzers vanaf Rolde richting Balloo te volgen. In Balloo staan wegwijzers naar de schaapskooi. Openbaar vervoer komt niet door Balloo, maar wel door Rolde. De afstand van Rolde naar de schaapskooi is ongeveer vier kilometer.

Informatiecentrum en schaapskooi Balloërveld:

Crabbeweg 2, Balloo/Rolde

De Strubben-Kniphorstbos

De Strubben-Kniphorstbos is een beschermd natuurgebied van 377 hectare, gelegen tussen Anloo en Schipborg in de Nederlandseprovincie Drenthe.[1] Het is het enige archeologische reservaat van Nederland.
De dubbele naam van het gebied is ontleend aan de ‘stobbige’ eiken[2] in het gebied en aan mr. Gerrit Kniphorst, hij was in de negentiende eeuw de eigenaar en ontginner van de toenmalige heidevelden. In het gebied zijn diverse sporen te vinden uit de prehistorie. Van de vier hunebedden zijn er nu nog twee (D7 en D8) aanwezig. Het gebied herbergt daarnaast een zestigtal grafheuvels. Het terrein is in de twintigste eeuw lange tijd (vanaf 1938) in gebruik geweest als militair oefenterrein.